Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Μετά από 10 χρόνια οι Μετροπόντικες "ξετρυπάνε" τις Σήραγγες του Μετρό Θεσσαλονίκης














"Ξετρυπάει" γύρω στις 20 Ιανουαρίου ο πρώτος Μετροπόντικας την πρώτη από τις δύο σήραγγες του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σχεδόν 10,5 χρόνια μετά την υπογραφή για την κατασκευή της βασικής γραμμής η διάνοιξη της μίας σήραγγας θα είναι το πρώτο σημαντικό γεγονός της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com ο πρώτος μετροπόντικας θα φτάσει στο Σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ όπου πιθανότατα θα γίνει και μία εορταστική τελετή για το τέλος της διάνοιξης της σήραγγας. Περίπου ένα μήνα μέτα ο δεύτερος μετροπόντικας θα φτάσει και αυτός στο σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ, ολοκληρώνοντας ένα δύσκολο περιπετειώδες ταξίδι.

Να θυμίσουμε πως η έναρξη της διάνοιξης της διπλής σήραγγας του Μετρό Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009 από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό με το πρώτο ΤΒΜ να ξεκινά την περιπέτεια. Τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2011 τα δύο ΤΒΜ φτάνουν στο σταθμό ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ και τον Δεκέμβριο του 2012 θα έχουν φτάσει μέχρι το σταθμό ΑΝΑΛΗΨΗ έχοντας σκάψει 5,6χλμ ο καθένας.

Τον Ιούνιο του 2014 θα ξεκινήσει η αποσυναρμολόγηση τους και η μεταφορά τους στο σταθμό ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ, μία εργασία που θα διαρκέσει 3 μήνες. Τελικά θα παραμείνουν εκεί για μεγάλο διάστημα παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες να ξαναμπούν μπρος.

Τελικά στις 28 Μαρτίου 2016, σχεδόν 40 μήνες μετά την πρώτη φάση της διάνοιξης, ο πρώτος Μετροπόντικας, αναβαπτισμένος ως "Ηρακλής" βάζει μπρος από τη Νέα Ελβετία και ένα μήνα αργότερα το ίδιο γίνεται με το δεύτερο μηχάνημα.

Η διάνοιξη αφορούσε τα τελευταία 1.890 μέτρα των δυο δίδυμων σηράγγων, που είχαν απομείνει για την ολοκλήρωση της γραμμής. Συνολικά θα έχει χρειαστεί περίπου 10 μήνες για να ολοκληρωθεί η διάνοιξη.

Το επόμενο σημαντικό στάδιο θα είναι η γρήγορη αποσυναρμολόγηση τους, η μεταφορά του στο σταθμό ΜΙΚΡΑ και η συναρμολόγηση τους μέχρι τον Απρίλιο προκειμένου να ξεκινήσει χωρίς διάνοιξη της σήραγγας των 4.8χλμ του Κλάδου Καλαμαριάς.

Η ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Μέχρι σήμερα 8 από τους 13 σταθμούς έχει ολοκληρώσει τα έργα Πολιτικού Μηχανικού. Πρόκειται για τους σταθμούς: ΝΕΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΕΥΚΛΕΙΔΗ, ΦΛΕΜΙΝΓΚ, ΑΝΑΛΗΨΗ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ. Ακόμα 3 σταθμοί είναι σε προχωρημένη φάση έργων πολ.μηχανικού και είναι οι ΒΟΥΛΓΑΡΗ, ΝΕΑ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΠΑΠΑΦΗ ενώ στα αρχαιολογικά παραμένουν ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Σε προχωρημένη κατασκευή είναι και το Αμαξοστάσιο.

ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ
Ακόμα ένα στοιχείο που κλειδώνει το έργο είναι η ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ με συνολικό ποσό 719,5εκ.ευρώ.

Το ποσό αφορά: Τη διάνοιξη της διπλής Σήραγγας, την ολοκλήρωση των έργων πολιτικού μηχανικού, αρχιτεκτονικά τελειώματα, Η/Μ, διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου και την προμήθεια 24 συρμών. Σε αυτό να σημειώσουμε ότι γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για να οριστικοποιηθεί ο τύπος του συρμού που θα παραγγελθεί από την Ιταλική AnsaldoBreda. Στην αρχική σύμβαση υπήρχαν 18 συρμοί οπότε θα γίνει επιπλέον διαγωνισμός για την προμήθεια 6 ακόμα συρμών.

Οι πρώτοι συρμοί πρέπει να είναι στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του 2018, καθώς από τις αρχές του 2019 θα πρέπει να αρχίσουν εξαντλητικές δοκιμές για την ασφαλή λειτουργία των συρμών. Να θυμίσουμε πως οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα θυμίζουν καθόλου εκείνους του Μετρό της Αθήνας καθώς θα είναι υπεραυτόματοι, χωρίς οδηγό, με δυνατότητα για τους επιβάτες να κάθονται ακόμα και μπροστά με θέα τις σήραγγες του Μετρό.

Όλοι οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι με κεντρική αποβάθρα (όπως έχει το Μετρό Αθήνας στους σταθμούς ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ και ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ), ενω θα υπάρχουν ειδικές θύρες ασφαλείες οι οποίες θα ανοίγουν αφού έχει φτάσει και έχει σταματήσει πλήρως ο συρμός.

Μεγάλος στόχος παραμένει από το 2017 να αρχίσει να "λύνεται" η πολιορκία της πόλης και σταδιακά μέχρι το 2019 να έχει πλήρως απελευθερωθεί.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter